Analiza efektów długookresowych polityki pieniężnej.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochÅ‚onąć cukry z soku z winogron, aby oswobodzić dwutlenek wÄ™gla oraz alkohol etylowy, jaki zostaje w koÅ„cowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od rodzaju winogrona oraz warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest pomiÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry miÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym metodÄ… w celu ustalenia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorÄ…czki buchania – dowiedz siÄ™ wiÄ™cej na witrynie wina. Wina majÄ… na dodatek nieduże iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one otwartym wynikiem fermentacji, jednakowoż hydrolizy pektyn (odkrywajÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za wsparciem przedsiÄ™wziÄ™cia enzymów. Bowiem pektyna znajduje siÄ™ bardziej w skórce niż w soku, biaÅ‚e wina obejmujÄ… sporo mniej alkoholu metylowego aniżeli wina czerwone. W niektórych przypadkach siÄ™ podgrzewa sok, aby wyeliminować tÄ… zawartość metylowÄ…, chociaż w takiej iloÅ›ci nie jest ona szkodliwa dla organizmu.
2. Poradnik
3. Przejrzyj
4. Pobierz teraz
5. Przejrzyj